Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Spaţiul modernităţii româneşti 1906 - 1947




Fundaţia pentru Arhitectură şi Urbanism SIMETRIA şi Ordinul Arhitecţilor din România vă invită marţi 23 noiembrie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din cadrul MŢR, să participaţi la lansarea volumului de texte "Spaţiul modernităţii româneşti 1906-1947" al cărui coordonator este Carmen Popescu, comisarul general al expoziţiei.

Lansarea de carte este urmată de proiecţia unor documente de televiziune - interviuri cu arhitecţii Henriette Delavrancea-Gibory şi Octav Doicescu din arhiva Societăţii Române de Televiziune, începând cu ora 19.00, la Clubul Ţăranului, la un pahar de ceai sau vin fiert sau o plăcintă de casă. Accesul la aceste evenimente se face din din Str. Monetăriei.
Vizitarea expoziţiei, la Sala Oaspeţi, se poate face până la ora 17.00.



În perioada 27 octombrie - 12 decembrie 2010, Ordinul Arhitecţilor din România vă invită la expoziţia-eveniment SPAŢIUL MODERNITĂŢII ROMÂNEŞTI 1906-1947, un proiect cultural posibil la noi în ţară o dată la 10 de ani, găzduit în Sala Oaspeţi a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti.

Prezentând cel mai mare fond de desene de arhitectură expuse vreodata la noi în ţară în original, proiectul beneficiază de experienţa istoricului de artă şi arhitectură Carmen Popescu (Franţa), comisarul general al expoziţiei, şi este finanţat din timbrul arhitecturii.

Expunerea se va baza pe fondurile de desene de arhitectură a trei arhitecţi marcanţi ai epocii: Paul Smărăndescu, Henriette Delavrancea-Gibory şi Octav Doicescu. Celor 137 de lucrări expuse în original li se vor adăuga obiecte de artă decorativă (mobilier, corpuri de iluminat etc.), picturi, fotografii şi filme de epocă ce vor fi proiectate în sala expoziţiei.

Expoziţia îşi propune să surprindă imaginea complexă a alcătuirii modernităţii româneşti şi va pune în evidenţă raportul dintre modern şi tradiţie revelând rolul jucat de cea din urmă cât şi diversitatea accepţiunilor primite de-a lungul perioadei respective în alimentarea şi modelarea modernităţii.

În cadrul proiectului, Editura Simetria realizează un volum de texte care acompaniază expoziţia, cu versiuni în română şi engleză, finanţat de asemenea din timbrul arhitecturii.
Pentru realizarea acestui proiect amplu au lucrat timp de peste un an şi jumătate 20 de specialişti în istoria arhitecturii, filmului şi artei, design, fotografie, conservare şi restaurare grafică, management expoziţional.





Proiectul a fost posibil cu sprijinul instituţiilor culturale, organizaţiilor şi autorităţilor din România care au împrumutat exponatele originale sau au cesionat drepturi de utilizare a imaginilor şi filmelor: Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Naţională a României (deţinătoarea fondului Paul Smărăndescu), Consiliul Naţional al Cinematografiei, DACIN-SARA, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Brăila, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Municipiului Bucureşti, Uniunea Arhitecţilor din România (deţinătoarea fondului Octav Doicescu).

Un merit deosebit îi revine Muzeului Ţăranului Român, de unde provine fondul Henriette Delavrancea-Gibory, care a acceptat să găzduiască expoziţia şi să patroneze, alături de Ordinul Arhitecţilor din România, acest eveniment public.




 



Programul de vizitare al expoziţiei este marţi-duminică, orele 9.00-17.00. Accesul la Sala Oaspeţi se face prin intrarea din str. Monetăriei, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, când intrarea se face prin Şos. Kiseleff.



 




înapoi la pagina principală
 
inchis