Catre Tur Virtual
Conţinutul integral al tuturor numerelor MARTOR, apărute din 1996 până în prezent, poate fi consultat gratuit la adresa martor.muzeultaranuluiroman.ro

Când am intitulat această revistă MARTOR, nu am avut prostul gust sau intenţia de a viza semnificaţia greacă a termenului [...]. Problema „martorului” şi a „mărturiei” se pune în sens ambivalent – în strânsă legătură cu problematica dezvoltată de Muzeul Ţăranului. Horia Bernea vorbeşte despre o muzeografie mărturisitoare, în timp ce Gérard Althabe constată refuzul de a muzeifica obiectul în calitate de purtător de cuvânt al universului rural tradiţional. [...] „Străin din interior, implicat şi ne-implicat în realitatea pe care o studiază” (Daniel Fabre), intelectualul nu este oare, prin forţa lucrurilor, un martor care – vindecat de iluzia perfectei obiectivităţi – participă la configurarea unei mentalităţi în acelaşi timp în care o observă şi o gândeşte?. Dincolo de observaţia participativă, nu este el modelat prin chiar efortul hermeneutic, la fel cum este determinat parţial de momentul şi contextul în care acţionează? A asuma această dublă condiţie, de observator şi participant la realitatea românească actuală, pare să dea în cazul nostru, un sens mai adecvat termenilor care ne preocupă. [...] Nu gândim această revistă ca fiind un proiect definitiv formulat.

Ne propunem mai degrabă să înregistrăm eforturile şi traseul unor cercetări muzeale şi antropologice propuse de muzeu.

Şi să „măturisim". 

Galeria de Artă Ţărănească



Marți, 19 octombrie 2021, magazinul muzeului este închis.


Deschis zilnic între orele 10.00 - 18.00

Lunea este închis.



****



Galeria de Artă Ţărănească a fost gândită precum o cameră bună, încăpere nelipsită din casa ţăranului, în care se găseau cele mai frumoase şi mai de preţ lucruri ale lui.
Puteţi găsi, admira şi cumpăra de la Galeria de Artă Ţărănească obiecte realizate de meşteri populari din toate zonele ţării:
haine de sărbătoare de o mare diversitate de ornamente şi culori: cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, poale, catrinţe, fote, vâlnice, ii, podoabe de cap, marame ţesute din borangic, opinci şi podoabe;
ştergare din bumbac şi cânepă pentru a împodobi pereţii casei, scoarţe, feţe de pernă şi feţe de masă;
ploşti, ulcioare, căni, farfurii;
obiecte din lemn: linguri, blidare, casete pictate, scaune pictate;
instrumentele muzicale: fluiere, cavale, fluierici, ocarine;
ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă.
















Un articol despre Galeria de Artă Ţărănească găsiţi aici : Jurnalul Naţional



 
inchis