Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

BUCUREȘTI. O ARHITECTURĂ MODERNISTĂ EUROPEANĂ
16 septembrie - 12 octombrie 2021




Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti şi partenerii săi, prezintă proiectul cultural București. O arhitectură modernistă europeană, eveniment realizat si dedicat Zilelor Muzeului Ţăranului, Zilelor Bucureștiului din lunile septembrie şi octombrie 2021, cu ocazia Centenarului Regelui Mihai I şi a împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Ordinului Arhitectilor din România.


Proiectul cultural se alătură numeroaselor activități culturale, prin care o tânără generație de arhitecți români au extins considerabil aria cunoașterii trecutului nostru apropiat în contextul modern European.

În cadrul Zilelor Muzeului Ţăranului, proiectul cultural a fost inaugurat joi, 16 septembrie 2021, ora 16.00, prin vernisajul expoziției București. O arhitectură modernistă europeană, autor dr. arhitect Luca Matei Stoian, eveniment realizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Sala Noua Galerie. Expoziţia are un conținut complex și de maxim interes pentru publicul larg, cuprinzând panouri de fotografie de arhitectură modernă, edificii relevante pentru arhitectură modernistă a Capitalei.

Proiectul cultural pune în discuție arhitectura modernă a Bucureștilor în contextul mediului economic prosper și al programelor generale ce vizau modernizarea orașului. Acest aspect a constituit, pentru România, unul din factorii care au adus țara în miezul civilizației europene.

Deoarece Capitala dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent în perioada interbelică, București este considerat un oraș est-european important, datorită numeroaselor monumente de arhitectură modernistă încadrate în stilul arhitectural internațional regăsit și în alte mari capitale din Europa (Bruxelles, Roma, Paris, Londra). Expozitia chestionează critic sursa de inspirație creativă a arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile în devenirea modernității românești.

Expoziția București. O arhitectură modernistă europeană are la bază o cercetare de actualitate, bine documentată fotografic, care se dorește a fi un mijloc de familiarizare critică cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecți români și italieni ai stilului modern.

În anii ’20, o pleiadă de iluştri arhitecţi români, şcoliţi la Roma, înţeleg şi asimilează arhitectura modernă italiană şi o integrează în operele lor la întoarcerea în țară. Asemenea lui Marcello Piacentini (una dintre cele mai reprezentative figuri ale arhitecturii mussoliniene), Duiliu Marcu a fost remarcabilul arhitect al Regelui Carol al II-lea, emanând spiritul unei monarhii prospere. Realizările arhitecturale ale unor creatori precum Grigore Ionescu, Richard Bordenache, Nicolae Cucu şi Nicolae Lupu, de o calitate excepţională, formaţi la Roma, au rămas exemple de modernitate pentru istoria arhitecturii noastre.
Proiectul urmărește, creşterea atractivității tinerilor față de protejarea patrimoniului orașului București.

Programul evenimentului București. O arhitectură modernistă europeană, care se desfășoară pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie 2021, include implicarea liceelor vocaționale și creative într-o serie de workshop-uri, evenimente conexe, conferințe, expoziții, dezbateri, lansări de carte, audiții și evenimente dedicate artelor, arhitecturii şi audiovizualului, găzduite de Muzeul Naţional al Țăranului Român în Sala Acvariu, alături de partenerii evenimentului, manifestări culturale care pun în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei și a desenului, care vor atrage nu numai atentia profesioniștilor ci și a publicului larg.

Unul dintre obiectivele asumate ale proiectului București. O arhitectură modernistă europeană este, încă de la început, dezvoltarea dialogului dintre tinerii și profesioniștii din domeniul artistic, istoric, arhitectural si audiovizual.

Proiectul București. O arhitectură modernistă europeană urmărește realizarea de activități care să dezvolte interesul pentru patrimoniul modernist construit, punând accentul pe educație prin cultură a tinerilor interesați de a trăi într-un spațiu public arhitectural de calitate.

Proiectul are ca scop îmbogățirea cunoştinţelor culturale despre oraș, clădirile sale moderniste, despre spațiile publice identitare, cunoștințe care ajută la dezvoltarea echilibrată a tinerilor și la întărirea comunității în contextul pandemic a cetăţenilor din Bucureşti.

Expoziția București. O arhitectură modernistă europeană a fost vernisată și expusă la Sala Noua Galerie. În perioada 1 - 12 octombrie 2021 poate fi vizitată la Sala Acvariu, intrarea din Strada Monetăriei nr. 3, Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Pentru informații suplimentare puteți să ne contactați pe adresa de e-mail: bucuresti.modernism.european@gmail.com

Curator și coordonator proiect: dr.arh. Luca Matei Stoian

Parteneri principali: Muzeul Național al Țăranului Român

Sponsori: CATENA, Lucas & Partners Arhitectura Studio, M.N.G. ART SRL, GLULAM SA, GIP.SRL., ANNWINE.

Parteneri instituționali: Muzeul Naţional Peleş – Castelul Peleș și Castelul Pelișor, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Uniunea Arhitecţilor din România, Igloo Media, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice ”I.N.Socolescu”, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Liceul „Dimitrie Paciurea”, Colegiul Tehnic „Media” Bucureşti, Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" București, Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", Național TV.
Pentru informații suplimentare legate de eveniment, vă rugăm să accesați:
https://www.facebook.com/MuzeulTaranului/
https://www.facebook.com/centrudeexcelentaAAA
Site: https://www.ceaaa.ro/

 




înapoi la pagina principală
 
inchis