Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Costumul tradiţional în România




Lansare de carte la Muzeul Naţional al Ţăranului Român


Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Editura Alcor Edimpex vă invită marţi, 13 septembrie, de la ora 17.00, la Cărtureşti MŢR, la lansarea albumului Costumul tradiţional în România, coordonat de dr. Georgeta Roşu.

Albumul oferă cititorilor specialişti şi nu numai o privire de ansamblu asupra costumelor tradiţionale de sărbătoare ale românilor şi etnicilor care convieţuiesc de veacuri pe teritoriul României.
Această carte este rezultatul unor cercetări muzeografice desfăşurate de autori cu mare vocaţie, pentru cunoaşterea tezaurului cultural tradiţional. Experienţa dobândită în organizarea expoziţiilor şi a depozitelor de artă, documentarea sistematică şi cunoaşterea directă a satelor şi a meşterilor populari au permis această sinteză.
Costumul popular tradiţional prezentat în carte este cel pe care îl cunoaştem de peste două secole, purtat îndeobşte la sărbători şi ocazii festive şi influenţat doar în mică măsură de tendinţele modernităţii.
Din orice perspectivă „citim” costumul tradiţional, nu poate să ne scape legătura sa cu sursele primare de viaţă şi ocupaţiile ancestrale: agricultura, creşterea animalelor, schimburile comerciale, precum şi cu diferitele meserii practicate de-a lungul timpului de locuirii meleagurilor româneşti.
Tipologic vorbind, costumul tradiţional prezintă – prin formă, modele, tehnici şi ornamentaţie – toate elementele reprezentative pentru diferitele etnii care trăiesc în România. Lucrarea prezintă costumul tradiţional prin ansambluri care aparţin muzeelor sau unor uniuni etnice, cele mai multe piese provenind din colecţii vechi, existente la începutul secolului al XX-lea.

dr. Ioan Opriş



 


înapoi la pagina principală
 
inchis