Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Muzeul Național al Țăranului Român va fi prezentat la New York
La BookExpo America, prezența albumelor și materialelor publicitare dedicate Muzeul Național al Țăranului Român, precum și a cărților editate de muzeu a trezit un interes deosebit în rândul vizitatorilor americani, impresionați de unicitatea acestei instituții culturale de vârf a României.
Volumele expuse la stand purtând sigla MNȚR au reprezentat avanpremiera acestui proiect, în patru evenimente, pe care ICR New York îl supune atenției publicului.
S-a spus despre Muzeul Țăranului Român că este un ”miracol românesc”. ICR New York vă propune o serie de evenimente pentru a (re)descoperi acest miracol, a înțelege condițiile apariției lui și impactul pe care l-a avut nu numai asupra culturii românești, ci și asupra muzeologiei universale.
Institutul Cultural Român de la New York dorește să prezinte publicului american unul dintre cele mai importante muzee din România, respectiv Muzeul Național al Țăranului Român, de la București. Pentru acest proiect, este invitată să susțina patru evenimente Simina Bădică, cercetător și curator al arhivei etnologice a MNȚR.
Simina Bădică va vorbi, la un prim eveniment, despre devenirea Muzeului Țăranului, de la reînființarea din 1990 și până astăzi, sub titlul Povestea unui miracol românesc (The visual story of a Romanian Miracle). Deținător al prestigiosului EMYA (European Museum of the Year Award), Muzeul Țăranului a suprins muzeologia europeană de după căderea comunismului cu un discurs inovator, eliberator și vindecător. Curator și specialistă în istorie muzeală, Simina Bădică va discuta specificul acestei inovații muzeale, condițiile creării ei în tulburii ani de după căderea comunismului în România, dar și continuitatea acestei muzeografii și provocările pe care muzeul românesc le întâmpină astăzi. Prelegera va fi însoțită de tur virtual a MNȚR. Evenimentul va avea loc pe 19 iunie, la sediul ICR New York, sala Auditorium, de la ora 19.00.
Cel de-al doilea eveniment la care va participa Simina Bădică va consta într-un dublu vernisaj al expozițiilor ”In print: the Manakia brothers and Picu Pătruț. Recent publications of the Museum of the Romanian Peasant”, cuprinzând imagini din cele mai recente publicații ale Editurii Martor a MNȚR, "Picu Pătruț" și "Privește! Frații Manakia". Imaginile vor fi expuse pe holul și în Sala Auditorium a ICR New York, iar vernisajul va cuprinde proiecția unor secvențe înregistrate, la începutul secolului al XX-lea, în Balcani, de către frații aromâni Manakia. Tot atunci, Simina Bădică va prezenta și o parte dintre cele mai importante cărți realizate de MNȚR (Muzeul Țăranului Român, Picu Pătruţ - ultimul mare miniaturist al Europei, Privește! Frații Manakia, Transporturile tradiționale din România, Dantele și broderii). Verisajul celor două expoziții va avea loc la sediul ICR New York, pe 20 iunie, la ora 17.00 și la ora 19.00.
Cel de-al patrulea eveniment la care Simina Bădică va participa este o întâlnire cu Peter Rushezsky, directorul executiv al "Center for Traditional Music & Dans New York", cu care va discuta probleme de etnomuzicologie, un domeniu de interes pentru ambele instituții. Evenimentele vor avea loc pe 19 iunie, la sediul ICR New York, și pe 20 iunie, la "Center for Traditional Music & Dans New York".
Prin acest proiect, derulat prin patru evenimente distinct, dar aflate în conexiune, ICR New York are în vedere atât stimularea, cât şi promovarea valorilor naţionale ale culturii și a tradiției românești, precum și susţinerea circulaţiei valorilor culturii, dezvoltarea de activităţi specifice în beneficiul culturii, a civilizaţiei naţionale şi a imaginii României în lume.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti se înscrie în familia europeană a muzeelor de arte şi tradiţii populare, fiind o instituţie culturală de prestigiu, dedicată artei şi civilizaţiei ţărăneşti.
Muzeul îşi expune colecţiile valoroase (un patrimoniu de peste 100.000 de obiecte, 3.000 de clişee pe sticlă cu fotografie etnografică veche şi o arhivă importantă de documente scrise şi sonore), într-o clădire impresionantă, construită în 1906 în stil neoromânesc.
În cadrul muzeului, există mai multe departamente care se ocupă de tezaurizarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului, de cercetare etnologică, etnomuzicologică şi de antropologie vizuală, dar şi de programe şi acţiuni culturale.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român a primit numeroase premii. Cel mai important este premiul European Museum of the Year (EMYA, în 1996), acordat de un comitet care funcţionează sub egida Consiliului Europei. Muzeul Naţional al Ţăranului Român a câştigat acest premiu în competiţie cu 64 de muzee din 21 de ţări, fiind primul muzeu din Centrul şi Estul Europei care a intrat în posesia lui, după numai şase ani de existenţă.
În 2013, muzeul a primit certificatul de excelenţă din partea celui mai mare site de promovare turistică din lume, TripAdvisor, care confirmă faptul că MNȚR este un obiectiv turistic cunoscut, agreat şi frecventat de turişti din întreaga lume.
înapoi la pagina principală