Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
PechaKucha
Marţi, 19 octombrie, ora 19:00, la Studioul Horia Bernea
Definiţia pentru PechaKucha
Pecha Kucha sau PechaKucha Night reprezintă un format prin care fiecare îşi prezintă activitatea (de creaţie) într-un mod accesibil şi informal. Acesta a fost iniţiat la Tokyo în anul 2003, de către Astrid Klein şi Mark Dytham de la Klein Dytham Architecutre (KDa), ca un spaţiu pentru tinerii designeri, de întâlnire şi interrelaţionare, precum şi de prezentare în public a activităţii lor. Numele derivă din termenul japonez pentru sunetul conversaţiei („vorbărie”).
Pecha Kucha (pronuntat peh-chak-cha) a început ca un specatacol al designerilor, un eveniment oral care să atragă mai multă lume la SuperDeluxe, spaţiul pentru evenimente multimedia experimentale, pe care aceşti arhitecţi l-au organizat în Roppongi.
Ideea din spatele Pecha Kucha este de a păstra prezentările concise, nivelul interesului ridicat şi să permită cât mai multor prezentatori să îşi împărtăşească ideile în cursul aceleiaşi seri. De aceea a fost creat formatul 20x20 al Pecha Kucha: fiecărui prezentator îi este permisă o succesiune de 20 de imagini, fiecare afişată pentru 20 de secunde. Aceasta echivalează cu 6 minute și 40 de secunde petrecute pe scenă înainte ca următorul prezentator să intre in rol. Fiecare eveniment are în mod obișnuit 14 prezentatori. Aceștia, ca de altfel mare parte dintre spectatori provin în general din domenii ca: designul, arhitectura, fotografia, arta și alte domenii ale creativității, iar recent s-a produs o extindere și către lumea afacerilor.
Se pare că există o cerere globală pentru ca în orașe să existe un loc în care fiecare să prezinte și să-și împărtășească munca într-un mod informal, lucru dovedit de faptul că formatul evenimentului a fost adoptat în peste 350 de orașe, aflate pe toate continentele, inclusiv New York, Londra, Mexico City, Ljiubljana, Bogota, Berlin, Buenos Aires, Tel Aviv, Shanghai, Istanbul, Lagos și acum București. Evenimentele sunt în general limitate la unul pe lună în fiecare oraș.
În decursul timpului au existat prezentatori binecunoscuți, incluzând arhitecții Jun Aoki, Toyo Ito, designeri ca tom Dixon, Ron Arad, Thomas Heatherwick, comedianți, actori, prezentatori de știri etc.
Cum a început
Ideea acestui gen de eveniment a venit din nevoia de a umple un spațiu generos pe care cei doi arhitecți îl dețineau pentru expozițiile de profil pe care le realizau și a ținut cont de faptul că odată ce oamenii se pornesc să vorbească despre munca lor, sunt tentați să se piardă în infinite detalii. Nu s-a dorit o prezentare seacă, dintr-un singur punct de vedere. S-a căutat o atmosferă care să inspire, în care mai mulți să își împărtășească gândurile, povestirile, într-un cadru cu totul informal, s-a căutat o șansă de a da cuvântul atât prezentatorilor, cât și auditoriului. De aici necesitatea unei structuri clare, a unor reguli simple, dar care să aducă în același timp provocare și emoție. După evaluarea mai multor idei, s-a decis limitarea timpului de expunere la 20 de imagini de persoană, proiectate câte 20 de secunde. Astfel prezentările aveau să fie scurte, dar destul de lungi ca audiența să rămână interesată, permițând în același timp mai multor oameni să își împărtășească gândurile în aceeași seară.
Aproximativ 100 de persoane au participat la primul eveniment, care a avut loc în anul 2003 și a fost un succes instantaneu. După câteva ediții formatul s-a consolidat și și-a găsit propriul ritm. Este uimitor că PechaKucha Night s-a dovedit a fi un eveniment perfect sustenabil: inițiatorii lui îl desfășoară încă în fiecare lună, în spațiul pentru care a fost inventat, bucurându-se de o participare de peste 300 de invitați de fiecare dată.
Un avanpost cultural
PechaKucha Night a fost creată pentru a-ți prezenta munca și a-ți împărtăși ideile spontan și informal, fără a fi nevoie să convingi un redactor de revistă, să închiriezi o galerie de artă scumpă, sau să te supui rigidității obișnuite a prezentărilor de lucrări.
Unde altundeva ai putea merge dacă tocmai ai realizat un proiect avangardist, dar acesta este singurul din portofoliul tău? Sau dacă ai terminat o expoziție de mai multe luni, dar ai un nou proiect despre care să vorbești? Sau dacă tocmai ți-ai finalizat studiile și dorești ca toți designerii din oraș să știe că ești talentat și disponibil? Sau poate ești în vizită și dorești să cunoști potențialul plin de culoare al acelui oraș? Sau tocmai te-ai întors dintr-o excursie extraordinară și ai în minte niște imagini extraordinare pe care vrei să le arăți?
Până acum pur și simplu nu exista nici un loc în oraș pentru astfel de lucruri.
O experiență incitantă
Dacă mai mulți oameni au aceleași obiecte cu care să se joace, se poate observa cât de diferit pot fi ele folosite. Este o experiență foarte incitantă să vezi un designer lângă un student, având aceiași parametri cu care să lucreze.
PechaKucha funcționează pentru că este un format simplu și oamenii știu exact la ce să se aștepte: douăzeci de slide-uri în 6 minute și 40 de secunde. Acest format creează premisa ca prezentatorul să transforme această șansă scurtă într-o experiență memorabilă.
Tineri și vârstnici, studenți și profesioniști, amatori și tehnicieni cu toții creează un teren de lucru care este în același timp egal pentru toți și provocator.
Tokyo a fost rampa de lansare perfectă pentru PechaKucha, pentru că este un teren de joc perfect pentru designeri. Nimeni aici nu are orgolii puternice, iar scena creației este percepută mai degrabă într-un sens de colaborare.
Arhitecți, artiști, artizani, dansatori, comedianți, soldați, copii, mame, chirurgi, cântăreți de operă, studenți, reprezentanți ai organizațiilor pentru drepturile omului și designeri de top au prezentat cot la cot.
PechaKucha Night este pentru toată lumea, iar contrastele sunt cele care creează frumusețea serii.
Întrebări și răspunsuri
În general în cadrul prezentărilor există o secțiune de întrebări și răspunsuri la finalul unei prezentări lungi, după care totul ia sfârșit. De multe ori cineva ocupă microfonul și timpul doar pentru a se auzi vorbind.
În schimbul unei introduceri a fiecărui speaker și a unui comentariu scurt după prezentare, ambele făcute de o gazdă energică, la PechaKucha Night nu există o secțiune oficială de Întrebări și răspunsuri.
În schimb, are loc o dezbatere care poate să ocupe întreaga seară, în care auditoriul și prezentatorii se amestecă, oportunitatea pentru un dialog real fiind mult mai lungă. Atmosfera informală din încăpere face ca barierele să cadă și socializarea să se facă natural. Există numeroase ocazii pentru abordarea unui prezentator oricând, atât în timpul pauzei pentru bere, cât și la finalul PechaKucha Night.
Ca și la conferințele obișnuite, există feedback-ul imediat al prezentatorului, imediat ce și-a terminat expunerea. Unic la PechaKucha Night însă este că ea este urmată de Întrebări și răspunsuri extinse, în jurul barului. Mai mult decât o dată, acestea au dus la colaborări, angajări și noi prietenii.
Socializare
PechaKucha Night este o rețea socială în adevăratul sens al cuvântului. Ea este opusă cu ceea ce se întâmplă pe internet, în rețele ca MySpace, Friendster sau Mixi, unde poți sta în spatele unui ecran crezând că ai o conversație cu o persoană care poate fi altcineva decât pretinde, și sfârșind în final prin a-ți petrece seara singur.
Să privești doar imaginile oferă o înțelegere incompletă a experienței PechaKucha Night. Seara oferă interacțiune, feedback direct, contact vizual, căldură interumană și emoție, adăugând acel ingredient efemer, dar încă esențial, care nu poate fi comunicat de către un ecran de calculator.
Oamenii au nevoie să vorbească mai mult și să își extindă cunoașterea prin comunicare. PechaKucha îi trage din spatele computerelor înapoi în lumea reală, într-o situație de viață, cu atmosferă, energie și interacțiune umană reală.
Puterea lui 20
Există ceva deosebit în numărul 20.
La început inițiatorii evenimentului au crezut că dacă invită 20 de oameni care să prezinte, aceștia vor aduce cu ei câte 5 prieteni și astfel vor fi aproximativ 100 de oameni, care vor cumpăra suficientă băutură pentru ca organizatorii să poată plăti facturile ocazionate de eveniment. S-a dorit ca spectacolul să înceapă în jurul orei 20 d.m., astfel încât aceasta a devenit 20.20. Era un număr bun pentru o soluție practică și în scurt timp a început să sune tot mai bine. S-au încercat formule de 19 imagini, de 15 sau mai multe, dar niciodată nu a funcționat cu adevărat. 20 de imagini x 20 de secunde par a fi exact ceea ce trebuie.
Dacă formatul rămâne fix, spectatorii știu la ce să se aștepte și urmăresc cu nerăbdare, anticipând dacă un prezentator se va descurca sau nu. Prezentările au această nuanță de joc de-a numărătoarea inversă, pentru că în același ritm ceasul ticăie pentru toți.
Strictețea privind formatul a ajutat PechaKucha să supraviețuiască, iar puterea lui 20 este cea care încă incită.
PechaKucha Night este marcă înregistrată și se organizează în sistem non-profit.
înapoi la pagina principală