Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri
Reper al sărbătorilor mari în lumea ţărănească – fără cruce tot omul e pierdut – Înălţarea Sfintei Cruci recuperează fragmentar spaţiul sacru şi ne aduce aminte de puterea crucii.
Muzeul Ţăranului Român vă invită de Ziua Crucii la
Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri
9 – 11 septembrie 2011
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ca şi în anii trecuţi meşterii iconari şi cruceri ne vor petrece în zilele de 9, 10 şi 11 septembrie spre Ziua Crucii. De la zece dimineaţa până la şase seara în curtea MŢR le vom privi şi târgui icoanele, izvoadele, pristolnicele, pecetarele, miniaturile, îngerii ţesuţi, troiţele şi crucile, dar mai ales, le vom auzi poveştile despre meşteşugul şi atelierele lor.
Târgul nu-şi propune un rating commercial, este mai degrabă un tip de act cultural care încearcă să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care provine şi redescoperă frumuseţea formei şi a tiparului vechi, dublată de inovaţiile interesante care creează cazuri atipice atât în creaţiile tradiţionale, cât şi în cele contemporane. Selecţia participanţilor se bazează pe criterii specifice domeniului (calitatea tehnicii şi a meşteşugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, inovaţii care să nu se îndepărteze excesiv de canon, evitarea serializării industriale pentru scopuri comerciale).
9 - 10 septembrie, orele 10.00 -12.00 - Atelier de pictură pe sticlă Bogdan Herăscu
Anul acesta redeschidem seria Portrete / ateliere începută de MŢR în 2003 cu Mihaela Bercea, iconar din Brad.
Paul Balaci, crucer din satul Salcia şi Corina Petculescu, iconar, vor pune în discuţie prin atelierele lor mobile, istoria unor meşteşuguri, reconstituite şi recontextualizate, ce ţin de o bună raportare la spaţiul sacru.
Instalaţie Cruci de punte, Paul Balaci
9 – 14 septembrie 2011, Sala Acvariu
Vernisaj: 9 septembrie, ora 12.00
Instalaţia recontextualizează fragmentar un meşteşug dntr-o zonă devenită enclavă pentru spaţiul sacru – satul Salcia, Dolj. Paul Balaci este unul din ultimii cruceri din satul Salcia care mai închipuie astăzi cruci cum a apucat de la ai lui. Spaţiul de expunere încearcă să recupereze imaginea unui meşteşug pe cale de dispariţie şi să prezinte contextul şi dinamica în care meşterul lucrează astăzi. Atelierul va fi prezentat prin material fotografic şi documentar, cruci în diferite stadii şi obiectele finale. Prezent la tirg, meşterul Paul Balaci recompune un atelier mobil în care timp de 2 zile îşi demonstrează meşteşugul.
9 - 10 septembrie - Paul Balaci - demonstraţii de meşteşug
Portret / Atelier Corina Petculescu, expozeu vizual
9 septembrie – 6 octombrie, Sala Irina Nicolau
Vernisaj: 9 septembrie, ora 18.00
Corina Petculescu, iconar cu un solid background artistic, este unul dintre puţinii care recuperează meşteşugul icoanei întorcându-se cu fidelitale la canon şi la modelele vechilor şcoli de iconari din Transilvania: Savu Moga, Matei Ţîmforea, Ioan Pop, centrul de la Nicula şi reconstituie suportul original al icoanei folosind glaja, sticla manufacturată prin suflare, profile de rame şi tipare vechi, izvoade desenate direct după icoanele originale. Atelierul său va fi dublat de colecţia personală de artă ţărănească imaginînd un spaţiu în care obiectul de patrimoniu alături de obiectul creat şi de cel cotidian construiesc o relaţie armonioasă într-o locuire transfigurată de puterea imaginii sacre.
înapoi la pagina principală