Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

UNDERCLOUD 2015
Luna august este UNDERCLOUD
 

De anul acesta, calendarul se schimbă. După luna lui Cuptor, urmează luna Undercloud. Cel mai prietenos nor se apropie și o sa stea deasupra Bucureștilor intre 22 și 31 august. Timp de zece zile, la Muzeul Național al Țăranului Român o să fie cea mai tare furtună culturală independentă: 33 de spectacole de teatru independent, lansări de carte, conferințe, ateliere.

Soluția pentru o cură adevărată de teatru independent se numește UNDERCLOUD – Festivalul Internațional de Teatru Independent. De 8 ani, la final de vară, apare în București o insulă, pe care timp de 10 zile se respiră oxigen din sursă culturală autentică.
Cele 33 de spectacole și evenimente, care compun ediția a VIII-a a festivalului în perioada 22-31 august, sunt garanția faptului că Muzeul Național al Țăranului Român se transformă în cel mai căutat loc din capitală.

Ediția a VIII-a se desfășoară sub sigla programului european EFFE 2015-2016 - Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internațional atribuit de către Comisia Europeană și Asociația Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internațional de teatru independent din România care a primit această distincție.

Anul acesta UNDERCLOUD are 3 secțiuni.

Secțiunea Concurs, unde participă 12 spectacole realizate de tineri creatori, care se remarcă prin inovație și originalitate.

Secțiunea Invitați din România formată din spectacole în care joacă actori cu experiență și notorietate care contribuie la susținerea mișcării de teatru independent (Oana Pellea, Marian Râlea, Florin Piersic jr, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleonț și alții).

Secțiunea Invitați din străinătate propune un focus Republica Moldova, care participă cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chișinău: Sex & Perestroika, Bash și, nu în cele din urmă, Nekrotitanium scris de Mitoș Micleușanu, o producție „Planeta Moldova”. Din Israel vine spectacolul Căderea de Albert Camus, în interpretarea lui Nico Nitai, care va primi Premiul de Excelență UNDERCLOUD 2015. Această montare apare în Cartea Recordurilor și se joacă de 45 de ani.

Selecționerii spectacolelor sunt: Chris Simion – regizor și teatrologii Irina Ionescu și Marius Zarafescu.

UNDERCLOUD 2015 se bucură și de o serie de evenimente conexe susținute de personalități marcante ale teatrului contemporan. Criticul de teatru George Banu își lansează volumele Parisul personal, Casa cu daruri și Japonia, imperiul teatrului (Editura Nemira) și susține o conferință–omagiu pentru omul de teatru Valentin Nicolau, prieten UNDERCLOUD, plecat prea devreme dintre noi. Profesoara Sanda Manu propune un atelier–dialog pentru tinerii artiști.

Alte două momente mult așteptate sunt lansările cărților Omul din care a fost extras răul de Matei Vișniec (Editura Polirom) și Hamlet și nebunia lumii de Octavian Saiu (Editura Paidea).
Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Vișniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivașcu, teatrologul Octavian Saiu.

Spre bucuria tuturor celor iubitori de artă vizuală autentică, pictorul Ștefan Câlția și-a dat acordul ca afișul festivalului UNDERCLOUD să fie realizat după una dintre lucrările sale: Primăvara, 2015.

Începând cu această ediție, UNDERCLOUD a inițiat Premiul Teatru – Liber UNDER ANY CLOUD pentru un teatru de stat care sprijină teatrul independent. Distincția va fi acordată Teatrului Bulandra pentru spectacolul Arta de Yasmina Reza.

Chris Simion, președintele festivalului, împreună cu echipa sa, va deschide evenimentul sâmbătă, 22 august, la ora 19:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea. Cu acest prilej, publicul va viziona spectacolul N(aum) cu Oana Pellea și Cristina Casian. Regia: Mariana Cămărășan.
Detalii despre programul UNDERCLOUD 2015 găsiţi pe site-ul oficial al festivalului:
www.undercloud.ro.

PROGRAM UNDERCLOUD 201522 AUGUST

19:00 – „N(AUM)”, regia Mariana Cămărășan
21:00 – „Flori pentru Algernon”, un spectacol cu și de Iulia Colan
22:00 – „In Debt We Art”, film documentar despre teatru independent, realizat de actorul Daniel Popa

23 AUGUST

18:00 – Spectacol-lectură „Sonata Kreutzer”, regia Chris Simion
19:00 – „Promised Land”, concept și coregrafie Arcadie Rusu
20:30 – „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste”, regia Iris Spiridon

24 AUGUST

19:00 – „Omul pubelă – teatru descompus”, regia Alexandru Nagy
20:00 – „Nekrotitanium”, regia Luminița Țîcu
21:00 – „Paravan. Două telefoane”, regia Matei Lucaci-Grunberg

25 AUGUST

17:00 – Colocviu: „Teatru independent și dramaturgia contemporană românească” cu Octavian Saiu și invitații săi.
19:00 – „Amalia respiră adânc”, regia Amalia Olaru
20:00 – „Sex & Perestroika”, regia Luminița Țîcu
21:00 – „Jurnalul lui Adam și al Evei”, regia Eugen Gyemant

26 AUGUST

19:00 – „Masculin – Feminin”, regia Lia Bugnar
20:00 – „BASH / Piesele zilelor din urmă”, regia Mihai Fusu
21:00 – „Hell sau Ce caut eu aici?”, regia Chris Simion

27 AUGUST

18:00 – Atelier-discuție despre teatru cu Sanda Manu
19:00 – Conferință-omagiu „Valentin Nicolau, om de teatru – schiță de portret”. Invitat: George Banu
• Spectacol-lectură „Păstrează copia și nu uita originalul” de Valentin Nicolau. Regia Chris Simion
• Lansarea volumelor „Parisul personal, casa cu daruri” și „Japonia, imperiul teatrului” de George Banu (Editura Nemira). Prezintă Monica Andronescu.

22:00 – „La țigănci”, regia Andrei și Andreea Grosu

28 AUGUST

19:00 – „Box FM”, regia Radu Iacoban
20:30 – „Noi. Nouă. Ne. Ni. – Studii despre iubire”, regia Chris Simion
• Înaintea spectacolului, lansarea carții „Hamlet și nebunia lumii” de Octavian Saiu. Invitat autorul.

22:00 – „Secretul fericirii”, regia Vlad Zamfirescu

29 AUGUST

18:00 – „Căderea”, regia Nico Nitai
Spectacolul se joacă de 40 de ani și a intrat în Cartea Recordurilor.
După spectacol, au loc discuții cu publicul. Participă: actorul și regizorul Nico Nitai, dramaturgul Matei Vișniec și teatrologul Octavian Saiu.
20:30 – „cont(r)ACTe”, regia Cristi Juncu
22:00 – „KEAN”, regia Mihai Nițu

30 AUGUST

18:00 – „Cabaretul cuvintelor”, regia Alexandru Nagy
• Înaintea spectacolului, lansarea cărții „Omul din care a fost extras răul” de Matei Vișniec. Invitat autorul.
20:00 – „Happy End”, regia Alexandru Bogdan
21:30 – „Freak Show”, un spectacol cu și de Florin Piersic jr.

31 AUGUST

18:00 – „Ashes Afar”, regia Bobi Pricop
Participant Edinburgh Festival Fringe 2015
19:00 – „Carpathian Garden”, regia Radu Iacoban
„Premiul pentru cel mai bun spectacol” în UNDERCLOUD 2014
20:30 – Gala Premiilor UNDERCLOUD 2015
21:30 – „Artă” – spectacol-experiment, regia Cristi JuncuBiletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.bilete.ro. Prețul unui bilet este de 35 lei.


Vă mulţumim pentru prietenie şi vă aşteptăm să fiţi UNDERCLOUD.

undercloud.ro

FB.com/FestivalNecesarDeTeatruIndependent

înapoi la pagina principală
 
inchis