Catre Tur Virtual
HORIA BERNEA

Unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, ale cărui expoziţii în ţară şi în străinătate au rămas ca repere permanent actuale în domeniu. Din 1990 până la moartea sa în 2000 a fost director al Muzeului Ţăranului Român. A fondat un stil aparte în etnomuzeografia europeană, pe care îi plăcea să îl numească muzeologie născândă, pâlpâitoare.

De la el am învăţat că nu trebuie să te grăbeşti sau să te încăpăţânezi atunci când vrei să pui în operă un proiect. Mai întâi te gândeşti bine, să vezi dacă ideea iniţială e corectă. Nimeni nu ştia mai bine ca el să vadă. Apoi te sfătuieşti cu alţii, de preferinţă cu cei despre care ştii că au păreri diferite de ale tale. Apoi încerci să ţii cont de toate remarcile, argumentând dacă le respingi, sau înglobându-le în proiect, dacă crezi că îl pot îmbogăţi. Apoi aştepţi, adică gestezi, pregătind iluminarea. Pentru Horia Bernea, iluminarea însemna convingerea că ideea era convergentă cu credinţa - asumat şi liber creştină. Abia atunci, proiectul putea începe aventura punerii în operă. Şi abia atunci se petrecea minunea coagulării echipei. Încă nu am cunoscut pe altcineva atât de capabil să construiască mici familii punctuale cu oameni care nu sunt decât oameni, şi să le transforme slăbiciunile în creativitate, complexele - în stil personal, frustrările - într-un nou entuziasm şi veleităţile - în dorinţă de afirmare colectivă.

Nu se temea să şocheze, să irite, să incite. Ne-a contaminat de îndrăzneală, adresându-ne întrebări dificile - ce vezi aici? ce crezi despre asta? ce înţelegi? de ce nu-ţi place? – sau invitându-ne să-l contrazicem. Nu a fost şi nu e uşor. Dar nimic din ce facem la muzeu sub aripa lui nu e uşor.

Ioana Popescu

VINUL MUZEULUI ȚĂRANULUI




Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Crama Villa Vinèa, a lansat miercuri, 23 septembrie 2020, Vinul Muzeului Țăranului. Sub brand-ul MNȚR, propunem cunoscătorilor și doritorilor, trei vinuri: Villa Vinèa Rosé 2019, Villa Vinèa Fetească Regală 2018 și Villa Vinèa Fetească Neagră 2018.


Villa Vinèa Rosé, 2019 - medaliat cu aur, în cadrul International Wine Contest Bucharest 2020 -, Pinot Noir 100%, este un vin corpolent, cu arome intense, un nas de fructe roșii de pădure și o culoare roz pal. Are o aciditate medie și un gust fructat, de citrice, căpșune, cu ușoare nuanțe de mango. Postgustul are o prospețime a sa, în care se simt arome de cireșe de mai, ierburi mediteraneene condimentate și aluzii minerale.
 

Villa Vinèa Fetească Regală, 2018 este un vin de un galben pai, foarte deschis, cu un nas bine integrat și o mineralitate caracteristică terroir-ului Târnavei Mici. Nasul este delicat, un amestec de fructe albe, de câmp, citrice verzi și iarbă proaspăt cosită. Gustul aduce în prim plan mere și lămâi verzi, cârcei de viță-de-vie, toate urmate de ușoare nuanțe de mentol. Postgustul este proaspăt și răcoritor, cu o ușoară astringență și note amărui, elegante, de grapefruit copt.


Villa Vinèa Fetească Neagră, 2018 este un vin rubiniu deschis, în al cărui nas se simt, în primul rând, fructele roșii și, într-un mod discret, în plan secundar, lemnul de stejar. Gustul este unul de cireșe, vișinată și magiun de prune, cu aluzii subtile de ciocolată neagră și vanilie. Postgustul este proaspăt, bogat în fructe roșii de pădure.
 

„La Villa Vinèa, creăm vinuri de calitate, care să reprezinte cu mândrie și eleganță cultura locală și terroir-ul Târnavei Mici. Ne bucurăm că etichetele noastre sunt acum disponibile în magazinul de suveniruri al MNȚR și sperăm ca vizitatorii din România și din alte țări - turiștii și expații care trec pragul acestei frumoase instituții - să ia cu ei mostre ale pasiunii noastre pentru calitate și oenologie. Prin astfel de proiecte, realizate cu consecvență, consider că vom reuși, treptat, să ne poziționăm țara drept un producător relevant și apreciat, de vinuri de calitate.”, declară Mircea Matei, Director General al Villa Vinèa.
 

 

Crama Villa Vinèa a fost fondată în 2004, în Valea Târnavelor, de către Heiner Oberrauch, proprietarul Salewa Group, care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country etc. Cu o suprafață de 70 de hectare, pe care sunt cultivate soiuri locale și internaționale de struguri - Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot și Kerner -, compania produce în prezent 20 de vinuri, grupate în 3 game: Premium, Selection și Classic. Terroir-ul impresionant, cu cea mai înaltă clasificare din România, metodele de producție și pasiunea celor doi vinificatori, Misi Denes și Celestino Lucin, oenologul anului 2009, conform publicației italiene Gambero Rosso, fac ca vinurile Villa Vinèa să fie extrem de apreciate pentru calitatea, savoarea și mineralitatea lor.


Evenimentul de lansare a avut loc la Clubul Țăranului.


Vinul Muzeului Țăranului poate fi găsit la vânzare începând de astăzi, 24 septembrie 2020, la Galeria de Artă Țărănească (magazinul de suveniruri), și poate reprezenta un cadou frumos, elegant și gustos pe care vi-l puteți face sau îl puteți oferi celor dragi.
 

 









înapoi la pagina principală
 
inchis