Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Târgul Mărţişorului - Criterii de selecţie

MŢR


Târgul Mărţişorului se va desfăşura în perioada 25 februarie – 1 martie 2011.

Taxa de participare pentru meşteri sau artişti este de 15 lei pe zi, respectiv 75 lei pe întreaga perioadă. Programul târgului este între orele 10.00 şi 18.00, cu o marjă de o oră, respectiv pînă la orele 19.00, pentru închiderea tîrgului, depozitarea mărfurilor în spaţii sigure etc.

Selecţia meşterilor şi artiştilor care vor dori să participe va fi făcută de către o comisie de evaluare a mostrelor celor care doresc să participe în baza unor criterii pe care le aveţi prezentate mai jos. Criteriile de selecţie ţin atât de calitatea estetică a produselor şi de adecvarea lor la specificul muzeului nostru, cât şi de posibilităţile noastre de organizare.
Pentru că anul trecut am avut 380 de participanţi, selectaţi din aproape 600 de cereri de participare, fapt care a făcut greu accesul în târg, anul acesta ne dorim să nu depăşim numărul de 300 de participanţi. Prin urmare, ne aşteptăm să existe nemulţumiri, contestaţii etc. În urma unui eventual răspuns negativ nu se admit contestaţii, selecţia noastră urmărind ca, pe lângă satisfacerea exigenţelor pe care le impun criteriile estetice şi cele de ordin logistic, să existe un echilibru între tipurile de mărţişoare care vor fi admise la târg.

Meşterii / artiştii rezidenţi în Bucureşti pot aduce mostre din ceea ce doresc să comercializeze la Biroul Târguri Expoziţii, de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00.
Cei din provincie ne pot trimite mostrele la adresele e-mail: cosmanolo@yahoo.com şi fratilacamelia@yahoo.co.uk ori la adresa:
Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Şoseaua Kiseleff, Nr. 3, sector 1, Bucureşti, cu menţiunea ÎN ATENŢIA BIROULUI TÂRGURI-EXPOZIŢII.

Perioada în care primim mostre pentru selecţie este 17 ianuarie - 11 februarie 2011. Rezultatele selecţiei vor putea fi aflate începînd cu 17 februarie fie accesînd site-ul MŢR (www.muzeultaranuluiroman.ro), fie prin telefon la numărul 021.317.96.59.


Alte informaţii: taxa va fi platită în prima zi numai la casieria muzeului; nu există restricţii în privinţa calităţii participanţilor (PFA, persoană fizică sau juridică).CRITERII DE SELECŢIE


Criteriile pe care le folosim pentru selecţia participanţilor la Târgul Mărţişorului sunt cele după care ne-am ghidat şi în celelalte ediţii şi urmăresc: creativitatea (libertatea în folosirea diferitelor materii având drept scop şi rezultat plasticitatea şi expresivitatea obiectului finit / manualitate şi meşteşug bine înţeles şi practicat adecvat materiilor folosite / simţ al umorului / tot ce exclude o matriţă unică ori o serializare care secătuieşte de substanţă obiectul / tot ce exclude uniformitatea şi neglijenţa cu care se folosesc materiile din care sunt realizate obiectele şi imaginea acestora: desen, pictură, gravare, incizie prost executată, expresie kitsch sau care încearcă să reconstituie o imagine tradiţională şi eşuează printr-o pastişă nefericit pusă în practică, neînţeleasă şi, ca urmare, o expresie săracă, de obiect urât). Nu excludem obiectele care, încercînd să reinventeze tradiţii, lucrează cu diferitele materii novator şi cu o privire foarte proaspătă sau pe cele care îşi au ca sursă de inspiraţie arta contemporană, în diferitele ei direcţii.
Nu primim obiecte care răspund prea general unei nevoi de piaţă generalizată, în care scopul comercial primează. Ele pot fi găsite şi la magazine art-deco, la magazine cu produse tip Complex Europa, Niro, Dragonul Roşu, pe traseul Piaţa Romană - Piaţa Universităţii ori în alte magazine care comercializează suveniruri şi alte accesorii decorative (de exemplu, obiectele de tip Galeria de Fondului Plastic, care au deja o identitate, create pentru un anumit tip de public). De asemenea, nu-i vom mai putea selecta pe toţi cei care propun acelaşi tip de mărţişor (exemplul celor din Bucovina, care anii trecuţi au venit în număr mare, aproximativ 12 persoane).
Selecţia noastră este una a unei instituţii culturale, fiind independentă în primul rând de raţiuni comerciale şi reflectînd opţiunea noastră pentru anumite categorii de produse tip mărţişor: cele care credem că se apropie din punct de vedere creativ de conceptul artistic al MŢR, iar din punct de vedere funcţional de mărţişorul tradiţional.
Nu ne asumăm răspunderea pentru eventualele excepţii ori deviaţii care pot surveni în ofertele unor participanţi care vin la târg şi cu alte modele decît cele selectate de comisie. Dat fiind că există o limită a controlului, ne bazăm pe onestitatea şi fairplay-ul celor invitaţi.

 
înapoi la pagina principală
 
inchis