Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Dantelă din paie
Angela Fazakas
30 mai – 3 iunie 2012, Sala Acvariu
Dacă vizitaţi Muzeul Ţăranului în perioada 30 mai – 3 iunie 2012, vă aşteptăm la sala Acvariu, unde veţi putea admira şi achiziţiona obiecte lucrate din paie şi pănuşe de Angela Fazakas şi veţi putea participa la realizarea lor.
Angela Fazakas este originară din Satu Mare, dar locuieşte de peste un deceniu în satul Bezid din judeţul Mureş. Aici a descoperit meşteşugul împletirii paielor şi a pănuşelor.
Încă din secolul al XVII-lea, în sat se fabricau pălării şi diverse obiecte din fire de paie. După 1990, pălăriile de paie au fost înlocuite cu pălării din alt material, aşa încât din paie se mai fabricau doar obiecte decorative.
Împletirea firelor de paie începe cu lucrul pământului, cu semănatul grâului. Când grâul este aproape copt, se seceră, se usucă în mănunchiuri, se curăţă firele de paie, se taie, se aleg şi se potrivesc după grosime, după care se începe împletirea lor. Cu 3 până la 11 fire de paie se pot folosi diferite tehnici pentru a obţine o împletitură plată sau rotundă, din care se pot fabrica obiecte decorative şi de uz general. În fabricarea obiectelor decorative se mai utilizează şi flori uscate sau pănuşi de porumb.
Angela Fazakas participă de câţiva ani la târgurile Muzeului Ţăranului cu obiecte decorative, care se pot folosi pe durata întregului an sau în timpul sărbătorilor (Sfântul Nicolae, Crăciun, Paşte), cu podoabe şi mărţişoare, cu pălării de paie, coşuri pentru pâine, suporturi pentru şerveţele şi cu tot felul de alte obiecte mari şi mici de agăţat pe perete sau pe uşă.
Curatorul expoziţiei: Simona Hobincu
Intrarea este liberă.
înapoi la pagina principală