Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Dublă lansare la MŢR




Revista Martor Nr. 15
&
Troiţe. Valea Slănicului


Sâmbătă 29 ianuarie ora 12.00, la Şcoala Satului (intrarea din Şoseaua Kiseleff, Nr. 3), vă invităm la lansări, la plăcinte, la muzici şi la surprize, sub aripa Irinei Nicolau.


Revista Martor Nr. 15

Irina Nicolau ştia să ghicească în sertare. Felul în care sertarul ascunde secrete intime (scrisori de amor, facturi neplătite, lenjerie dantelată, reţete culinare furate sau moştenite, flori uscate în propriile amintiri etc.) sau, dimpotrivă, e menit să arate (aşezarea batistelor sau a mărunţişurilor în cutii elegant manufacturate, înşirarea nasturilor în şiraguri colorate, buzunare de mătase pentru ciorapi şi pernuţe de catifea pentru ace etc.) îi spunea ei multe despre om. Pentru revista MARTOR 15, am descoperit texte uitate în sertar şi ne-am amintit de Riri.




Troiţe / Valea Slănicului

75 km de drum, 150 de troiţe inventariate, o primă arhivă de imagine, 5 meşteri, proprietari de troiţe şi trecători ne-au ajutat să ne povestim călătoriile în care am aflat locuri despre care nu se vorbeşte şi nu se cunoaşte prea mult. Tuturor acestora le-am găsit loc de privire şi încântare în Troiţe. Valea Slănicului, o carte care nu e nici ghid de călătorie, nici studiu etnografic arid. Vă invităm să-o descoperiţi.





Ambele cărţi au fost publicate de către Editura Martor.

Muzeului Naţional al Ţăranului Român are, din anul 2007, o editură proprie, Martor. Dar, încă din 1991, editarea unor publicaţii într-un stil propriu, mai aproape de conceptul de carte-obiect, a fost una dintre activităţile prioritare ale muzeului. Sub semnăturile cercetătorilor şi muzeografilor noştri au apărut numeroase titluri. Unele ediţii s-au epuizat rapid, altele pot fi încă găsite la librăria muzeului: carte de specialitate (etnologie şi folclor, antropologie, sociologie, muzeologie), publicaţii bibliofile în ediţii limitate, cărţi-album, reviste, calendare, foi, pliante, mape, afişe, agende. Revista anuală de antropologie şi muzeologie, Martor, publicaţie ajunsă la numărul 15, pune în dezbatere în fiecare număr problemele actuale din domeniu şi experimentele noastre muzeografice.


 


înapoi la pagina principală
 
inchis