Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Întâlnire cu scriitorul Visar Zhiti
Asociația Liga Albanezilor din România și Muzeul Țăranului Român din România vă invită marți, 26 februarie 2019, ora 17, la lansarea volumului de poezie a poetului și scriitorului albanez Visar Zhiti: Aripa Frântă/Flatra e mundur, Editura Asdreni, a ALAR. Lansarea va avea loc la Muzeul Țăranului, Sala Acvariu. intrarea este liberă.

Cartea este tradusă în limba română de Luan Topciu și Renata Melonashi.
Prezintă, alături de autor:
Dr. Paul Cernat, critic literar,
Ana Barton, scriitoare,
Dr. Radu Săvulescu, Director Executiv ALAR,
Dr. Luan Topciu, critic literar și traducătorul cărții,
Dr. Liviu Lungu, scriitor.

Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe. Va recita actorul Angel Rababoc, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, însoțit la chitară de Daniel Bertișteanu.

Visar Zhiti este unul dintre cei mai renumiți scriitori contemporani din Albania, poet, prozator, eseist, traducător și diplomat. S-a născut pe 2 decembrie 1952 în orașul Durrës, Albania. Tatăl său, de asemenea scriitor, persecutat îndeosebi din cauza poemului Îmbrățișarea dușmanilor, a îndurat oprimările regimului comunist, întreaga-i familie trecând printr-o îndelungă suferință. După terminarea liceului, Visar Zhiti studiază limba și literatura albaneză la Universitatea din Shkodra. Vreme de cinci ani, a lucrat în învățământ prin satele din jurul orașului Kukës. În timp ce-și pregătea primul volum de versuri, poetul, în anul 1979, este arestat și condamnat la zece ani de închisoare sub o învinuire clară: „poet decadent și dușman al poporului“. Așa cum reiese și din poemele sale, Visar Zhiti va fi întemnițat și torturat în închisorile comuniste. După opt ani de lagăr este eliberat. Lucrează o vreme ca muncitor la fabrica de cărămidă din Lușnie. Din anii ʼ90, se alătură mișcării democratice, lucrând în cadrul primului ziar de opoziție, Rilindja Demokratike (Renașterea Democratică). Se specializează în ziaristică în redacția marilor cotidiene italiene Corriere della Sera, Avvenire, Il sole 24 ore. Lirica sa a fost încununată cu două prestigioase premii italiene de poezie. Este, totodată, câștigătorul premiului concursului italian de proză Povestește-ți propriul Dumnezeu. În anul 1993 îi apare primul volum de poezie Memoria aerului, care e încununat cu Premiul Republicii Albania, iar în 1994 este publicat volumul Pun la picioarele voastre un craniu (Poezii din închisoare). În 1994 editura Flaka e vellazerimit din Skopje, Macedonia, îi tipărește volumul de versuri Semănatul de fulgere. A publicat cărți de poezie, proză, eseuri, traduceri etc. Opera sa este tradusă în engleză, franceză, italiana, română, croată, macedoniană etc. A lucrat o perioadă ca director al editurii Naim Frashëri din Tirana. Apoi, consilier în Parlamentul Albaniei. Ulterior, a fost ales deputat; a lucrat și în diplomație – de două ori la Ambasada Albaniei din Italia, la Sfântul Scaun din Vatican și, recent, la Washington, SUA. Visar Zhiti a fost, de asemenea, ministrul culturii. A primit numeroase premii literare în străinătate și în țară. Aceasta este a treia carte publicată în România. Visar Zhiti vine în fața cititorului din România cu a treia sa carte. Ceva inedit în această ediției este faptul că publicăm și poeme scrise în România, în perioada vizitei sale la București, Constanța, Curtea de Argeș, Sinaia; astfel, unele poeme văd lumina tiparului pentru prima dată.


* * *

Se înțelege limpede aceasta, din istoria lui Visar Zhiti. A fost suficient să scrie poeme considerate de redactorii unei edituri „triste și ermetice“ și, prin urmare, ostile față de regim. Referatul a fost transmis, automat, Comitetului Central al Partidului Comunist Albanez și Ministerului de Interne, iar Zhiti a primit „în mod just“ zece ani de închisoare. Acest gen de poezie înspăimânta regimurile autoritare și dictatoriale, chiar dacă „vorbea“, ca în cazul lui Zhiti, numai despre trandafiri.

Umberto Eco
Scriitor, filosof, semiolog

 


Cartea de poezie a lui Visar Zhiti este cea mai zguduitoare pe care am citit-o vreodată. Este una dintre acele cărți rare care au puterea de a schimba cititorului viziunea despre lume. Luați-o și țineți-o strânsă! Este și cea mai strălucită ilustrare pe care am văzut-o, explicând cum înaltele speranțe, odată cu socialismul de la începutul secolului al XX-lea, au degenerat într-o tiranie cotidiană.


Kevin Higgins
Poet și critic literar irlandez 
înapoi la pagina principală
 
inchis