Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Legături - Obiecte în relaţie şi context




26 mai – 12 iunie, Sala Irina Nicolau


Vă invităm la făcut legături, asociaţii, conexiuni.

Propunem o expoziţie în care timp de şaisprezece zile tu, vizitatorule, eşti personajul principal! De tine depinde ce obiecte alegi să asociezi şi să expui împreună pentru a crea o poveste. Pentru asta am scos din depozitele muzeului obiecte mai mult sau mai puţin convenţionale, obiecte puse în context istoric. Care din ele sunt sau nu ale ţăranului român este o altă întrebare, şi ea demnă de răspuns. Important este că noi ne-am întors depozitele şi arhivele pe dos şi am cotrobăit prin ele, astfel încât să scoatem lucruri demne de pus în legături neaşteptate unele cu altele. Unele obiecte au fost aduse în muzeu acum mai bine de o sută de ani, au participat la expoziţii naţionale, altele vin de peste mări şi ţări sau de pe raftul de bibelouri al unui unchi din Galaţi.
Obiectele vor avea ataşate numere care vă trimit la o poveste scrisă la sertar. Le-am ales pe cele sugestive vizual. Depinde de fiecare în parte ce fel de legături face şi la ce fel de ţăran (român sau nu) se gândeşte. Exerciţiul de imaginaţie şi relaţie este pentru toţi!
Vă aşteptăm cu mic, cu mare.


Curator: Gabriela Nicolescu

Expoziţia rămâne deschidă până pe 12 iunie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

*



Sâmbătă, 4 iunie 2011, de la 3 la 5 după-amiaza, la Sala Irina Nicolau, vă invităm la două ore de film documentar din arhiva de imagine a Muzeului Ţăranului Român. 

Filmele selectate sunt:

de la 3 pm.  
The last peasants de Angus Macqueen 
partea I – 50 de min. (subtitluri in limba engleza)
Trilogia lui Angus Macqueen urmăreşte destinul a trei familii de români, a căror viaţă e marcată de realităţile emigrării. Satul Budeşti din Maramureş reprezintă o lume a trecutului, cu căruţe trase de cai şi cu oameni care trăiesc în vechile lor credinţe.
Tinerii din sat, care nu văd nimic romantic într-o asemenea existenţă, şi-au îndreptat privirile către Occident. La Budeşti, fiecare familie are pe cineva plecat ilegal la muncă în străinătate.
Filmul a fost pus la dispoziţia MŢR, spre vizionare în scopuri didactice, de către Departamentul de Antropologie al University College London.

de la 4 pm.
Tonel şi Vieru sau despre rostul cantarii
20', realizat de Mugur Vasiliu.
Amintirea unui accident tragic - o crimă petrecută la o nuntă intr-un sat de păstori acum 50 de ani - se păstrează sub forma unei balade.

O strada oarecare din Bucureşti
24', realizat de Ioana Popescu si Marius Caraman.
Un film despre oameni, case şi locuire filmat la inceputul anilor '90 în cartierul bucurestean al Garii de Nord. O marturie etnografica despre locuirea la granita dintre rural si urban.



Proiecţia este parte a unui proiect de expoziţie intitulat: „Legături. Obiecte în relaţie şi context” în care este vorba despre trecutul Muzeului de la Şosea, despre urmele şi rămăşiţele păstrate sub formă de obiecte şi de imagini în depozitele sale. Obiectele selectate vorbesc în mai multe feluri despre trecut şi ţărani adică despre cum fiecare epocă alege să reprezinte şi să se raporteze la ţărani.

Pentru acest proiect de expoziţie am scos din depozite şi arhive peste 100 de obiecte care sunt semnul unui moment istoric sau sunt pur şi simplu încărcate de poveştile timpului lor. Le-am ataşat fiecăruia imaginea printată şi apoi decupată, i-am aplicat un magnet pe spate, astfel încât fiecare din voi, mare sau mic, să poată să îşi creeze propria expoziţie pe o tablă de tablă.

Haideţi la film şi la magneţi!



*





 


înapoi la pagina principală
 
inchis