Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Noaptea Europeană a Muzeelor 2016
Sâmbătă, 21 mai 2016, la Muzeul Național al Țăranului Român


La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 21 mai 2016, expoziția permanentă și expozițiile temporare vor fi deschise, cu intrare liberă, în intervalul 18 – 21.

Expozițiile temporare deschise în intervalul 18 – 21:


Portret / Atelier Dumitru Pasima, Sala Irina Nicolau


Expoziția Portret / Atelier. Dumitru Pasima este dedicată unui artist al cărui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adăugându-i acesteia elemente ale spiritualității lumii creștine, reușind astfel să construiască o sinteză formală apropiată lumii greco-romane, culturilor mediteraneene și bizantine. Folosind sistemul de semnificații și simboluri din lumea tradițională creștină, cu surse de inspirație din arta țărănească și cultă autohtonă, cât și a teritoriilor din Balcani, Dumitru Pasima crează o sculptură monumentală epurată de accesorii decorative și descriptive, transfigurând semnele lumii figurative într-o poetică a geometriei spațiului sacru (Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama și Fiul, Zbor, Intrarea în paradis etc.). Nu același lucru se întâmplă în arta portretului, unde atenția sa se îndreaptă spre frământarea și modelarea expresivă a materiei, spre surprinderea expresiei chipului până la detaliile ultime ce construiesc identitatea, dând astfel imaginii figurative o materialitate și o plasticitate care îl apropie de arta portretului roman.


Ion Rațiu. Un destin pentru România, Expoziţie de fotografie, Sala Tancred Bănăţeanu


Conceptul expoziției se bazează pe imagini ale liderului politic român Ion Rațiu. Aceasta se va concentra pe fotografii post-1989, până la moartea sa, în anul 2000. Scopul proiectului este acela de a evidenția un stil unic de leadership. Din acest motiv, majoritatea fotografiilor îl vor reprezenta fie ca lider în exil care protestează împotriva regimului Ceaușescu, fie ca deputat ales în Camera Deputaților din Parlamentul României.

Ion Rațiu a rămas unul dintre cei mai reputați creștin-democrați din România. Principiile sale au animat numeroase generații de români, în pofida faptului că în ultimii ani influența acestuia a scăzut. În spiritul aducerii principiilor sale în atenția noii generații, expoziția va utiliza imagini pentru a reprezenta și disemina viziunea sa cât mai multor persoane, în special tineri.
Expoziția va rămâne deschisă până la ora 23. Răzvan Orășanu, inițiatorul proiectului, și o parte din voluntarii care au realizat expoziția vor fi ghizi pentru vizitatori. Cei care doresc să vadă expozitia pot să o facă până joi, 26 mai inclusiv.


FIG 2, Expoziția artiștilor Ioan Iacob, Mircea Roman, Aurel Vlad și Florentina Voichi, Sala Foaier


FIG 2 este cea de-a doua ediție din ciclul de expoziții intitulate FIG, concepute ca un dialog între pictură și sculptură, într-un raport egal de forțe, cu referințe mitologice, religioase sau laice, având ca temă principală corpul uman.
Expoziția reprezintă un manifest al artiștilor adresat societății românești contemporane, marcate în mod profund de tragedia petrecută în anul 2015, în clubul Colectiv. Artiștii vor expune în premieră, pe lângă o selecție din operele deja cunoscute publicului, o serie de lucrări create special pentru această expoziție, care aduc în discuție subiecte ca efemeritatea existenței umane, sacrificiu și suferință.

 

Expoziția temporară IMAGINEA-MARTOR va putea fi vizitată până la ora 2 a.m.


Arhiva de Imagine MȚR cuprinde câteva zeci de mii de imagini, începând cu primii fotografi ai Balcanilor, frații Manakia, continuând cu alți fotografi celebri precum Leopold Adler, Iosif Berman, Emil Fischer, Franz Duschek sau Aurel Bauh și mergând cu documentarea vizuală până în zilele noastre. Cu toate acestea, o bună parte dintre imaginile Arhivei sunt, de fapt, mari necunoscute. De aceea, vă propunem această expoziție-șantier ce va încerca să formuleze întrebările potrivite, cu scopul de a găsi, împreună cu voi – vizitatorii muzeului – posibile răspunsuri.

Expoziția introduce vizitatorul în lumea arhivei. Un bloc compact, aparent impenetrabil dar care, la o cercetare mai atentă ascunde comori: peste 1000 de imagini se află la dispoziția vizitatorului invitat să interacționeze cu ele după cum imaginea și imaginația îi dictează. Vizitatorul poate selecta, tăia, alătura fotografii în expoziții ad-hoc sau poate contribui la „expozițiile de grup” propuse de curatori. Expozițiile create de vizitatori sunt cele care întregesc treptat spațiul expozițional. Expoziția devine completă abia în ziua închiderii.

Tot de Noaptea Muzeelor, Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român vă așteaptă în expoziția-șantier IMAGINEA-MARTOR pentru PREMIERA, în două reprezentații, a spectacolului [DEZ]ARHIVARE: performăns, demers teatral colaborativ construit în jurul fotografiilor de arhivă. În regia lui Alexandru Nagy și produs de Teatrul Mignon, 8PT și TIP – Teatrul Independenților Profesioniști, performance-ul este un experiment teatral ce își propune dez-arhivarea neconvențională a fotografiilor vechi, prin povești ivite din întâlnirea dintre un grup de tineri actori debutanți și colecțiile Arhivei de Imagine MȚR. Astfel, spontaneitatea actorului, tehnica jocului și prospețimea privirii se întretaie pentru a stârni expresivitatea discretă a unor imagini tăcute.

Program:

10:00-18:00 – vizita expoziției-șantier
19:00-20:30 – [DEZ]ARHIVARE: performăns (regie Alexandru Nagy)
21:00-00:00 – vizita expoziției-șantier
00:00- 1:30 – [DEZ]ARHIVARE: performăns colaborativ (regie Alexandru Nagy)

Intrarea este liberă, iar participarea la [DEZ]ARHIVARE: performăns se face pe bază de rezervare prealabilă în limita a 30 de locuri disponibile. Înscrierile se realizează prin e-mail la adresa arhivamtr@gmail.com.
 
înapoi la pagina principală
 
inchis