Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR
12 iunie 2021, între orele 18.00 – 21.30
La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 12 iunie 2021, vă așteptăm să vizitați patru expoziții temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti.

Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a reintrat, încă, în funcțiune.


Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: între orele 18.00 – 21.30 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

Intrarea este liberă.

EVENIMENTE:

[În]toarcem tradiția spre viitor
Expoziția de artă despre cânepă

Deschisă la Sala Tancred Bănățeanu

Expoziția aduce la un loc viziunile artistului internațional Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, artistului contemporan și designer-ul brand-ului PATZAIKIN, Oláh Gyárfás și a Floricăi Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, Director și Co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băița, România, privind cânepa, abordată pe mai multe niveluri: expoziție de artă/ instalații și performance, completate prin conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, precum și lansarea oficială a primului cluster național dedicat cânepii.

Instalațiile de artă multidisciplinară au la bază o amplă documentare privind cultivarea, producția și comerțul de cânepă, istoria cultivării plantei în România, pusă față în față cu utilizările actuale ale acesteia și în alte regiuni ale lumii. Conceptul curatorial, propus de Teodor Frolu, se bazează pe împletirea dintre tradițional și contemporan, armonizând prezentarea artistică a utilizărilor tradiționale ale plantei cu inovația și completând expoziția cu exemple de industrii și zone ale globului în care această plantă-resursă este valorificată economic pentru creșterea și bunăstarea comunităților.

Expoziția este oferită de Unicredit Bank și realizată de Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Textilelor din Băița, Institutul Francez, The Institute.

Decenii de Memorie Vizuală—Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon
Expoziţie deschisă la Sala Irina Nicolau

Expoziția dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, dar și fotografii create de fotografi necunoscuți din prima jumătate a secolului al XX-lea. Locuind în Băița, județul Hunedoara, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru), dar au realizat și fotografii colorate și în culori.

Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Muzeul Textilelor, Ana Tripon, Familia Nicșa, Elena Țucă și Victoria Tripon.

Zenit
Expoziţie deschisă la Sala Acvariu

Zenitul este amiaza, punctul de maximă luminozitate a soarelui, apogeul luminii din parcursul zilei, tot astfel cum Solstițiul de Vară marchează apogeul luminii din parcursul anului calendaristic. Expoziția ZENIT își propune să celebreze miracolul luminii și al vieții și cuprinde zilele din an în care natura se regăsește în punctul maxim vegetativ. Plecând de la acest pretext, artistele și artiștii propun o serie de lucrări, instalații și intervenții site-specific – în strânsă legătură cu „anatomia” spațiului gazdă, Sala Acvariu a MNŢR, un spațiu de trecere, luminat natural.

Artiste și artiști: Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Angela Bontaș, Ana Chiorean, Cristina Iacob, Adrian Laie, Lumi Mihai, Maia Ștefana Oprea, Nona Șerbănescu, Samir Vancica
Curatoare: Nona Șerbănescu
Organizator: Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

MOME Thirtythree
Noile orizonturi ale fotografiei la Universitatea de Artă Moholy-Nagy
Expoziţie deschisă la Sala Noua Galerie

În expoziţie sunt expuse lucrările artiștilor fotografi care au absolvit specializarea foto din cadrul MOME. Expoziția este o retrospectivă asupra celor peste 33 de ani din istoria Departamentului foto din cadrul MOME.

De la înființarea primei clase de fotografie în 1984, au trecut aprope 40 de ani, perioadă în care societatea, cultura maghiară și perspectiva asupra istoriei s-au schimbat radical, am pășit într-un nou mileniu și se deschid permanent noi perspective. S-a maturizat o generație care își definește identitatea central-europeană într-un orizont mult mai larg, decât înainte, în fluxul efectelor globale, astfel se pune întrebarea, ce rol are astăzi formarea profesională purtând marca Moholy-Nagy László.

Artiști expozanți: Bánhegyesy Antal, Bartha Máté, Biró Dávid, Bognár Benedek, Drégely Imre, Ember Sári, Fabricius Anna, Fátyol Viola, Ficsór Zsolt, Gulyás Miklós, Hermann Ildi, Koleszár Adél, Kozó Attila, Kudász Gábor Arion, Ladocsi András, Máté Balázs, Máté Gábor, Móró Máté, Puklus Péter, Rácmolnár Milán, Rédling Hanna, Sivák Zsófia, Szalay Krisztina, Szalontai Ábel, Szombat Éva, Tóth Barnabás, Törcsi András, Zagyvai Sári
Expoziţia este oferită de Institutul Cultural Maghiar din București.

Art Nouveau în linii de arhitectură
Expoziție deschisă la Sala Media

Expoziţia prezintă publicului o explorare a patrimoniului Art Nouveau-ului prin fotografie şi prin tehnicile desenului, lucrările expuse fiind realizate de liceeni pasionați de artă.

Târgul 100 de Tradiţii Româneşti

Meşteri populari şi meşteşugari vor fi prezenți în curtea muzeului cu creaţii care păstrează tradiţiile româneşti. Publicul este aşteptat să viziteze târgul, unde sunt expuse straie şi măști populare, ceramică, icoane, zgărdane, pristolnice, obiecte de gospodărie din lemn crestat, decorațiuni din lavandă, bundițe din piele brodate cu motive tradiționale, vestimentație din lână împâslită. Ca la orice târg tradițional, vizitatorii sunt îmbiaţi cu mâncare proaspăt gătită, bucătarii vor prepara ciorbă țărnească de pui cu găluște, gulaș de vită la ceaun, frigărui și păstrăv la grătar, dar şi fel de fel de plăcinte.

 
înapoi la pagina principală
 
inchis