Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Piatra şi fierul
23 septembrie 2012 – 22 septembrie 2013

Casa de Piatră Udrişte Năsturel din Hereşti, Judeţul Giurgiu


Duminică, 23 septembrie, de la ora 12.00, se va vernisa la Casa de Piatră Udrişte Năsturel din Hereşti, Judeţul Giurgiu, expoziţia Piatra şi fierul.

Publicul va putea admira atât construcţia, unicul monument de arhitectură civilă românească datând din sec. al XVII-lea, ridicat în întregime din piatră de talie, şlefuită, cât şi un important patrimoniu din fier, aramă, argint de utilitate casnică.
După ce, anul trecut, expoziţia Piatra şi lutul a prezentat relaţia pietrei cu lutul, evidenţierea tuturor tehnicilor de modelare şi ornamentare, precum şi tipologia ceramicii tradiţionale din România, vom prezenta acum relaţia piatră –metal (fier, argint, aramă), punând în valoare atât varietatea categoriilor de obiecte lucrate din metal, cât şi principalele domenii (gospodărie şi practicarea unor meşteşuguri) în care acestea se regăsesc. Privirea publicului se va îndrepta, cu siguranţă, spre atelierul de fierar de la sfârşitul sec. al XIX-lea, spre vasele de bulion sau magiun, spre frigările pentru o oaie sau pentru un viţel, dar şi spre siniile, tingirile, ibricele din aramă atât de folosite în bucătărie… Va fi inclus în expunere un important patrimoniu liturgic: cruci, candele, cădelniţe, cazan de botez, sfeşnice, potire etc.

Evenimentul va fi însoţit de o serbare câmpenească la care vor fi prezentate şi mâncăruri preparate după reţete tradiţionale alese din cartea Bucate încercate, de Horia Bernea (desen) şi Georgeta Roşu, precum şi de un concert al grupului Trei Parale – muzică veche românească, muzica hanurilor şi a curţilor boiereşti din sec. XVIII-XIX.

Expoziţia va fi deschisă până în ziua 22 septembrie 2013, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00. Luni este închis.

Coordonator: dr. Georgeta Roşu.
Duminică, 22 septembrie 2013, de la ora 12.00, vă așteptăm la Casa de Piatră Udrişte Năsturel din Herăşti, Judeţul Giurgiu, la finisajul expoziţiei Piatra şi fierul.
Intrarea este liberă.

*

Începând din octombrie 2013, Casa de Piatră Udrişte Năsturel din Herăşti, Judeţul Giurgiu, nu se va mai afla sub administrarea Muzeului Național al Țăranului Român, ci va fi retrocedată proprietarilor. Din această cauză, sperăm că publicul va profita de ocazia revederii Muzeului din Herăști, cu amenajarea actuală.

 


înapoi la pagina principală
 
inchis