Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Români sau migranți spunem SALUT - Suntem Acasă în Locul Unde Trăim !




În urmă cu numai opt luni, pe 1 iulie 2015, porneam împreună – Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) – într-o călătorie prin lumea refugiaților, a solicitanților de azil din România, a celor care, alungați din țara lor de războaie, teroare sau sărăcie, au poposit printre noi. I-am invitat să ne fie alături pe toți cei care au dorit să ne însoțească, iar experiența s-a dovedit a fi fascinantă!

- Am vizionat împreună filme artistice și documentare, care ne-au ajutat să înțelegem mai bine tragediile care au stat la baza exodului refugiaților. Peste 400 de persoane au venit la cele 6 proiecții de filme din acest proiect.
- Ne-am delectat cu culorile și aromele universului lor cu ocazia celor patru ateliere conduse de migranți care trăiesc, de ani întregi, alături de noi – bijuterii în culorile Iranului, condimente indiene, artă incașă.
- Ne-am bucurat de măiestria mâinilor lor, la târgul multicultural unde și-au expus arta și meșteșugurile. Peste 500 de vizitatori au răspuns invitației noastre la acest eveniment și peste 2,1 milioane de persoane au aflat, prin spotul video, despre acest proiect.
- Am aflat și mai multe despre greutățile, bucuriile, speranțele și lupta lor pentru o viață mai bună prin intermediul materialelor înscrise de jurnaliști și bloggeri la concursul mass-media SALUT!

La capătul acestei călătorii, avem motive de bucurie, pentru că am reușit să construim noi punți de cunoaștere între români și imigranți, contribuind astfel la combaterea stereotipurilor legate de refugiați și migrație și deschizând porți către toleranță și respectarea drepturilor omului.

Proiectul SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, a urmărit, pe de o parte, sensibilizarea publicului larg cu privire la problematica azilului și a migrației, iar pe de altă parte, promovarea incluziunii sociale a migranților, prin încurajararea participării active a românilor și migranților la activități multiculturale.

Cele mai importante rezultate ale proiectului:

- Peste 2,1 milioane de persoane informate cu privire la activitățile noastre.

- Peste 500 de participanți la târgul multicultural organizat în cadrul proiectului.

- Peste 300 de spectatori la filmele pe care le-am difuzat în cele opt luni.

- Peste 130.000 de persoane care au aflat prin pagina de Facebook dedicată proiectului informații despre activitățile pe care le-am derulat.

- Premii totale în valoare de 2.200 de euro, acordate cu ocazia concursului mas-media SALUT !, organizat în perioada septembrie-decembrie 2015.

- 6 proiecții de filme artistice și documentare despre migrație și refugiați.

- 4 ateliere de meșteșuguri, artă și tradiții ale unor comunități de migranți ce trăiesc pe teritoriul României

Resurse:
http://www.icarfoundation.ro
http://www.muzeultaranuluiroman.ro

Ne găsiți și pe pagina de Facebook a Fundației ICAR, dar și pe pagina de Facebook a proiectului.



PARTENERI DE PROIECT


Fundația ICAR acordă gratuit, de peste 20 de ani, servicii medicale, psihologice, sociale și consiliere juridică victimelor torturii, relelor tratamente și încălcării drepturilor fundamentale ale omului. Beneficiarii serviciilor sunt foști deținuți politici, refugiați, solicitanți de azil, migranți fără documente și alți migranți.

Prin acordarea de servicii gratuite pentru grupuri vulnerabile, persoane marginalizate, victime ale încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, Fundația ICAR s-a impus ca organizație-reper în domeniu și contribuie la consolidarea democrației.

Contact Fundația ICAR:
Bd. Unirii 70, Bloc J5, Sector 3, București 030836
Tel.: +40 21 321 2221 | Fax: +40 21 327 54 74 | icar@icarfoundation.ro


Muzeul Național al Țăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional aflat sub autoritatea Ministerului Culturii. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o cladire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicatiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.

Contact MNȚR:
Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 3, București 011341
Tel.: +40 21 317 9661 | Fax: +40 21 312 9875 | info@muzeultaranuluiroman.ro
 




înapoi la pagina principală
 
inchis