Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

UNDERCLOUD 14: 7 seri magice, la final de septembrie




Începe UNDERCLOUD – Festivalul de Teatru Independent care dovedește pentru a 14 oară consecutiv că este mai mult decât un festival unic și mult așteptat: spectacole de teatru necesar, workshop-uri–experiență, spectacole–lectură în premieră mondială, expoziție de video-portrete, lansări de carte în prezența autorilor și ateliere de actorie și dezvoltare personală pentru copii și adolescenți. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 24 - 30 septembrie 2021 la Muzeul Național al Țăranului Român și în Grădina Muzeului „Grigore Antipa”.
 

Ediția 2021 este poate cea mai „concentrată” de când facem noi acest festival, este o ediție „XS” dar nu pentru că ne-am dorit. Selecția a fost mult mai amplă dar am fost nevoiți să renunțăm...am tăiat până la limita în care să-ți mai poți asuma evenimentul ca pe un festival. Competiția nu e cu politicienii, e cu noi înșine. A ne opri, înseamnă a ne trăda. Undercloud are curaj să rămână pozitiv. Nu se lasă influențat de context, își creează singur contextul. Am ales să continuăm pentru a ne oferi bucuria acestei întâlniri.
 

    Chris Simion–Mercurian, regizor și scriitor, inițiatoarea festivalului Undercloud


În programul ediției din acest an vor fi prezenți atât actori cunoscuți, precum Maia Morgenstern, Florin Piersic jr, Marian Râlea, Rodica Mandache, Marius Bodochi, István Téglás, Alina Berzunțeanu, Richard Bovnoczki cât și actori tineri care abia așteaptă să se arate spectatorilor. Atelierele de teatru pentru copii și adolescenți sunt conduse de Alma Lascu, o actriță cu experiență pedagogică care face performanță în domeniu. Pentru prima dată, Undercloud găzduiește un atelier de yoga-teatru dedicat exclusiv profesioniștilor din domeniu și este susținut de actrița Dana Rusu.

După reprezentații, ca în fiecare an, publicul va putea rămâne la discuții cu actorii pe Terasa Undercloud, în curtea MȚR.

Program Undercloud la MȚR // 27 – 30 septembrie 2021

Luni, 27 septembrie

19:00 – FREAK SHOW // Studioul Horia Bernea

Regie și text: Florin Piersic jr.
Distribuție: Florin Piersic jr.
Durata: 2h
Realizat după un material scris de Florin Piersic jr., în regia și interpretarea sa, „Freak Show” este un one-man show unic în România. Cei prezenți vor avea ocazia să urmărească evoluția cameleonică a unui singur actor care se transformă continuu în alt personaj, într-o succesiune halucinantă: miliardar de carton, muncitor pe șantier, bancher, pensionar, producător de film, profesor sau homeless fiind doar câteva exemple. Un spectacol care a trecut printr-o metamorfoză continuă de la premiera sa din 2013, „Freak Show” aduce de fiecare dată o energie nouă spectatorului care vine să revadă piesa. „Freak Show” expune defecte și secrete ale firii umane printr-o veritabilă nonșalanță. Fie că se folosește de umor, sinceritate nechibzuită sau pură ironie, acest spectacol reușește să nască fascinație. Printr-o rețetă proprie, face uz de imperfecțiunile culturii și mentalităților contemporane și le oferă coerență într-un incredibil exercițiu performativ.


21:00 – IMPROFIX // Clubul Țăranului - La Mama

Coach: Mihaela Sîrbu
Distribuție: Alexandru Cătănoiu, Irina Ștefan, Emanuel Bighe, Armand Crișan, Crina Lință, Cătălin Ștefan Bucur, Laura Gabriela Oana, Petru Marginean, Ioana Niculae, Teodor Abagiu, Dima Țui
Improvizator muzical: Vlad Pasencu
Producție: Teatrul Arte dell`Anima
Durata: 1h 20min
Teatrul Arte dell`Anima vă prezintă spectacolul de improvizație al trupei IMPROFIX, un proiect ambițios care reunește tineri actori profesioniști din Chișinău, Timișoara, Cluj și București. Premiera spectacolului a avut loc în data de 8 August 2020, la Grădina cu Filme – Cinema & More – Teatrelli. Cei mai creativi, dinamici și spontani actori selectați în urma castingului „Anima pentru Societate VIII” , își doresc să te întâlnească.
Improvizația este arta de a crea din nimic ceva extraordinar, doar cu ajutorul imaginației și al abilităților actoricești. Un spectacol de improvizație nu presupune nimic altceva decât niște actori carismatici, o bucățică de scenă și multă disponibilitate, iar din partea publicului puțină dorință de a participa la crearea magiei și a bunei dispoziții, spune Mihaela Sîrbu cel mai titrat coach de improvizație din România.
 

Marți, 28 septembrie

19:00 – SĂ VORBESC CU TINE // Studioul Horia Bernea

Text: Ana-Maria Bemberger
Distribuție: Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu
Light design: Ștefan Vasilescu
Un spectacol work in progress de Antoaneta Cojocaru
Durata: 1h20min
Piesa – sub titlul PARLER AVEC TOI – a avut premiera mondială la Paris, la Théatre Le Guichet Montparnasse, în 2018. Spectacolul Teatrelli cu Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu este prima montare scenică a piesei în România, a avut premiera online in luna iulie 2020, fiind apoi prezentată și live publicului sub formă de spectacol work in progress la Grădina cu Filme Cinema & More și Caro Cultura. Spectacolul a fost difuzat în regim de live streaming pe platforma Streamerse în 24 februarie 2021 și a fost urmărit de peste 500 pe spectatori.
Pentru a doua oară, Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu joacă într-o nouă poveste de iubire, de această dată într-un spectacol cu un comic subtil, spumos și foarte dinamic. O poveste sensibilă despre lucrurile pe care nu ni le spunem cu adevărat, despre neîncrederea în noi și în ceilalți, care adesea creează prăpăstii și ne împiedică să fim fericiți.
Un spectacol care s-a născut într-o perioadă complicată, de pandemie, dar care aduce un strop de speranță și bucurie.
 

21:00 – NOAPTEA BUFONILOR // Studioul Horia Bernea

Distribuție: Marian Râlea, Richard Bovnoczki
Regie: Visarion Alexa
Producție: UNTEATRU
Durata: 1h 20min
Trei artiști de excepție își unesc forțele și deschid culisele teatrului, arătând spectatorilor lumea nevăzută a scenei. Regizorul Alexa Visarion aduce pe scena unteatru ,,Noaptea bufonilor’’, o versiune scenică proprie, după texte de Cehov și Shakespeare. În rolurile principale, doi actori emblematici pentru scena românească şi o întâlnire artistică inedită: Marian Râlea și Richard Bovnoczki.
La împlinirea a 50 de ani de carieră, Alexa Visarion dedică acest spectacol profesorului său, regizorul Radu Penciulescu, și memoriei actorului Ilie Gheorghe, care alături de Marian Râlea, a făcut parte din distribuția spectacolului ,,Noaptea bufonilor’’, în prima versiune, montată la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.


Miercuri, 29 septembrie

10:00 – WORKSHOP YOGA BALANCE (PENTRU ACTORI) // Studioul Horia Bernea

Cu: Dana Rusu
Durata: 1h 30min
Un workshop de hatha yoga dedicat tinerilor actori în formare. Workshop-ul prezintă tehnici de respirație, de meditație și asane, metode ce pot fi folositoare actorului în perfecționarea artei sale. Cursul este împărțit în două module: hatha yoga balance și hatha yoga back bending.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Accesul la curs se face doar pe bază de înscriere. Pentru înscriere, trimiteți un email la adresa undercloud2021@gmail.com cu următoarele informații: nume, prenume, vârstă, număr de telefon și câteva rânduri relevante despre voi. Înscrierea se face pentru ambele module. În cazul în care nu sunteți disponibili în ambele zile, vă rugăm să renunțați la loc în favoarea altcuiva. Nu uitați de echipamentul de mișcare, prosopul și sticla de apă!


19:00 – COSMONAUȚI SAU DINCOLO E MAI BINE… // Studioul Horia Bernea

Text: Alexandru Ivănoiu
Regie: Andreea Lucaci
Distribuție: Maria Baciu, Andrei Barbu, Ioana Brumar, Iulia Mirică, Bogdan Tulbure, Andreea Lucaci
Costume: courtesy of Corina Boboc Giorgescu
Editare video: Ana Salomia
Muzica: trupa de actori
Producție: Teatrul LUNI de la Green Hours & artiștii
Durata: 1h 40min
Cinci tineri se refugiază într-un ideal – acela de a fi printre primii oameni care colonizează planeta Marte. Terra pare că se dizolvă, împreună cu visurile și ambițiile lor, iar singura variantă posibilă de salvare pare fuga pe o altă planetă. ”Cosmonauți sau Dincolo e mai bine…” este un spectacol pe jumătate muzical, pe jumătate comic, pe jumătate dramatic, pe jumătate călare pe-o cometă, pe jumătate cu picioarele pe pământ.
”Cosmonauți sau Dincolo e mai bine…” este un proiect născut din implicarea colectivă a șapte tineri artişti independenţi, proaspăt absolvenți, care și-au păstrat viziunea comună ce i-a apropiat în timpul facultăţii și care, în ciuda situației pandemice din ultimii doi ani, au reuşit să rămână uniți în dorința de a-și urma vocația. Datorită susţinerii profesorului Florin Zamfirescu, trupa a ajuns la „Teatrul LUNI” de la Green Hours și… așa a pornit ”laboratorul”.


20:30 – LANSARE DE CARTE: CE NE FACEM, DOM’LE, CU INFLUENCERII ĂȘTIA? // Clubul Țăranului - La Mama

- Intrarea liberă -
Autor: Cristian China-Birta „Chinezu”
Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia? Cum sa transformi aceste resurse digitale in avantaje pentru brandul tau de Cristian China-Birta „Chinezu”
Cristian China-Birta (Chinezu) este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din digitalul românesc, cu o experiență de peste 15 ani în marketing, social media, blogging, dar mai ales consultanța cu privire la campaniile cu influenceri. Fie că ești expert sau angajat în domeniu, antreprenor, freelancer sau pur și simplu ești curios de puterea pe care o au influencerii astăzi, această carte îți va răspunde la o sumedenie de întrebări, pornind de la cele mai simple și până la cele cu adevărat grele.
 

21:30 – CE-I AIA APĂ VERDE PE CERUL GURII? 53 DE STĂRI // Studioul Horia Bernea

Spectacol lectură
Text: Nora Iuga și Angela Baciu
Distribuție: Maia Morgenstern, Carla-Maria Teaha
Regie: Chris Simion-Mercurian
Grivița 53 este inițiativa mea dar a devenit și visul multora. Ne dorim să construim un teatru de la zero și în același timp o comunitate. Vindem cărămizi în diferite forme până când ridicăm acest simbol. Cea mai nouă cărămidă este piesa de teatru scrisă de Nora Iuga și Angela Baciu special pentru Grivita 53. Cele două minuni și -au adunat energia, fantezia, umorul, spiritul și au nascut un text unic, genial. Le ador. Și acesta este ingredientul care ne leagă sufletele și care dă naștere bucuriei noastre. Prima lectură publică va fi in Undercloud 14, pe 29 septembrie de la 21. O seara magică cu Maia Morgenstern și Carla Maria Teaha, în prezența autoarelor. 53 de minute. 53 de stări. Doar 53 de cupluri în sală. Un spectacol – experiment. (Chris Simion-Mercurian)
 

Joi, 30 septembrie

10:00 – WORKSHOP YOGA BACK BENDING (PENTRU ACTORI) // Studioul Horia Bernea

Cu: Dana Rusu
Durata: 1h 30min
Un workshop de hatha yoga dedicat tinerilor actori în formare. Workshop-ul prezintă tehnici de respirație, de meditație și asane, metode ce pot fi folositoare actorului în perfecționarea artei sale. Cursul este împărțit în două module: hatha yoga balance și hatha yoga back bending.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Accesul la curs se face doar pe bază de înscriere. Pentru înscriere, trimiteți un email la adresa undercloud2021@gmail.com cu următoarele informații: nume, prenume, vârstă, număr de telefon și câteva rânduri relevante despre voi. Înscrierea se face pentru ambele module. În cazul în care nu sunteți disponibili în ambele zile, vă rugăm să renunțați la loc în favoarea altcuiva. Nu uitați de echipamentul de mișcare, prosopul și sticla de apă!


19:00 – O FAMILIE FERICITĂ // Studioul Horia Bernea

Psihodramă ambulantă
Text: Alina Berzunțeanu și Istvan Teglas
Distribuție: Alina Berzunțeanu și Istvan Teglas
Light design: Dragoș Mărgineanu
Durata: 1h 30min
Modul nostru de-a lucra la acest spectacol a fost unul total neobișnuit. Pornind de la discuții poate prea personale, am ales din traumele propriei noastre vieți o serie de dialoguri care ne-au urmărit de-a lungul anilor și pe care nu le-am mai povestit niciodată.
Spectacolul este un colaj din întâmplări care te trezesc când în jur încă e crepuscul și nu te lasă să adormi la loc. Ulterior, aceste dialoguri – venite mai mult din inconștient, par mai degrabă amuzante decât triste. Amândoi suntem în fața unei etape noi în viețile noastre, dar e imposibil să mergem mai departe fără o oarecare vindecare. Însă, pentru asta, avem nevoie să ne uităm înapoi pentru o ultimă oară, iar publicul poate să ne acompanieze în acest parcurs.
Spectacolul este urmat de un Q&A cu publicul moderat de un/o invitat/ă.


21:00 – DOAMNA PYLINSKA ȘI SECRETUL LUI CHOPIN // Studioul Horia Bernea

Spectacol lectură
Text: Eric-Emmanuel Schmitt
Distribuție: Rodica Mandache, Marian Râlea
Regie: Chris Simion-Mercurian
Durata: 1h
ȘI LANSARE DE CARTE „O carte frumoasă despre un om frumos – Ovidiu Iuliu Moldovan” de Rodica Mandache
În copilărie, Eric-Emmanuel Schmitt ura cu patimă pianul din salonul său de acasă, pe care îl privea ca pe un intrus, ca pe un oaspete nepoftit, un martor mut la tot ce se întâmpla în familie. Altfel spus, ar fi dat orice ca pianul să dispară de acolo. Asta până când Aimée, mătușa lui favorită, a interpretat la acel pian o melodie de Chopin, moment în care a rămas fascinat și de pian și de Chopin. Copil fiind însă, a uitat repede de această fascinație. Dar pe cât de repede l-a părăsit fiorul inițial, pe atât de virulent i-a revenit în perioada facultății. Și atunci s-a hotărât să învețe să cânte la pian pentru a-l putea interpreta pe Chopin. Un coleg i-a recomandat-o ca profesoară pe Doamna Pylinska, o poloneză cu vârstă incertă și cu personalitate destul de complexă, ce trecea drept cea mai pună profesoară din Paris. Întâlnirea cu excentrica profesoară s-a dovedit a fi providențială, acesta reușind, după o suită de „lecții” bizare să-l interpreteze impecabil pe idolul copilăriei sale. Iar pe lângă aceasta, a învățat o mulțime de lucruri despre muzică, artă, dragoste, despre vocea lăuntrică și adevărata vocație, învățături pe care le-a și pus în practică de-a lungul vieții, și care s-au dovedit extrem de folositoare. Doamna Pylinska și secretul lui Chopin este un micro-roman de factură autobiografică, în care emoția, umorul, tristețea, nostalgia, durerea, resemnarea, asumarea și împlinirea își dau mâna și se prind într-o horă a sufletului ce descrie din urmele lăsate pe inimă, însăși viața, așa cum este ea, cu bune și cu rele, grea, dar până la urmă frumoasă. O carte de citit la cafea, dar și atunci când ai impresia că nu mai poți răzbi prin hățișurile încurcate ale vieții.


Sponsorii UNDERCLOUD 14: Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, Sâmburești, Persil, Red Bull.
Susținut de Ministerul Culturii.
Sprijinit de Teatrul Metropolis și ARCUB.
Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.

Parteneri media: Libertatea, TV Mania, Zile și Nopți, Urban.ro, Liternet.ro, IQads.ro, B365.ro, Ziarul Metropolis, Euromedia și Theatrum.ro

Biletele sunt puse în vânzare pe mystage.ro: www.mystage.ro/#/undercloud-15 și www.bilet.ro
Prețul unui bilet este de 50 lei.
Detalii despre program pe www.undercloud.ro
UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.

 

Undercloud este o stare, o experiență culturală care creează dependență.
Află de ce, participând. Te așteptăm.



 




înapoi la pagina principală
 
inchis