Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Ziua Internațională a Muzeelor 2020




Începând din 1977, în fiecare an, la data de 18 mai este sărbătorită în întreaga lume Ziua Internațională a Muzeelor – celebrare inițiată de Consiliul Internațional al Muzeelor.

În acest an tema Zilei internaționale a Muzeelor este „Muzee pentru egalitate: diversitate şi incluziune“. În contextul pandemiei de COVID-19, care a determinat în majoritatea ţărilor luarea de decizii precum izolarea la domiciliu, distanţarea fizică şi închiderea pentru public a tuturor instituţiilor culturale, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a decis să adapteze formatul şi să se concentreze asupra activităţilor digitale, pentru a promova valorile Zilei Internaţionale a Muzeelor, asigurând, în acelaşi timp, siguranţa publicului şi a personalului. În 2019, peste 55.000 de muzee din circa 150 de ţări au participat la acest eveniment internaţional.

Din păcate, tema Zilei Internaționale a Muzeelor, în acest an, este ilustrată tocmai prin faptul că, încă, în România, nu toți cetățenii țării beneficiază de acces real și permanent la internet. Astfel, muzeele se lovesc de un obstacol greu de învins în calea activităților de incluziune socială pe care le desfășoară. Situația este cu atât mai gravă, cu cât exact persoanele defavorizate, din mediul rural, nu pot să aibă acces la resursele culturale ale țării, atunci când acestea sunt difuzate prin mijloace electronice. Cu alte cuvinte, efortul nostru, al Muzeului Național al Țăranului Român și al colegilor din celelalte muzee ale României, nu este suficient, atâta vreme cât dreptul constituțional privind accesul la cultură este limitat din motive legate de sărăcie și de lipsă de dezvoltare și de incluziune socială.

Totuși, pentru cei care au acces la internet, Muzeul Național al Țăranului Român s-a adaptat situației actuale prin inițierea unor proiecte care se desfășoară în mediul online, reușind, în felul acesta, să mențină legătura cu publicul său de la distanță. Pentru toți cei care ne urmăresc zilnic, am pregătit o serie de postări interactive: „Casa de-a casa”, #particular - Muzeul de acasă, „De la tilincă la opincă. Dicționar pe sărite”, „Povești de seară... mețeriste”, #MȚRmăinspiră | în plină criză, ne refugiem în artă.

Pe măsura relaxării restricțiilor Muzeul Național al Țăranului Român își va relua treptat desfășurarea activităților și evenimentelor cu public, respectând toate măsurilor ce se impun pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.




înapoi la pagina principală
 
inchis